24 Mayıs 2011 Salı

Java'da dosya okuma, yazma ve JFileChooser ile JOptionPane kullanımı

Bu yazımda Java'da dosya işlemlerinin nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım. Bunu yaparken de dosya seçiminde, JFileChooser sınıfı kullanılacak. Bir hata alındığında ise hata mesajlarını göstermek için JOptionPane sınıfından yararlanılacak.

Program yazarken zaman zaman dosya işlemlerini kullanılır. Bazen birden fazla dosyadan okuma, birden fazla dosyaya yazma yapmamız gerekebilir ve burada kullandığımız dosyalar farklı farklı dizinlerde bulunabilir ya da kullanılacak dosyaların yerleri tam olarak bilinmiyor olabilir. Bu gibi durumlar için C# programlama dilinde “OpenFileDilog” sınıfı kullanılarak, dosyalar seçilebiliyor. Java'da da bu benzer bir şekilde yapılabiliyor. Burada ise “JFileChooser” sınıfı kullanılıyor.

19 Mayıs 2011 Perşembe

Ubuntu'da ".deb", ".sh", ".bin" uzantılı dosyaların kurulumu, çalıştırılması

".sh" ve ".bin" uzantılı dsoyaları terminalden çalıştırabilmek için, öncelikli olarak bir program gibi çalıştırılabilir hale getirmemiz gerekmektedir. Bunu iki türlü yapabiliriz: İlk olarak çalıştırılacak programın üzerine sağ tıklayarak "Özellikler" açılır.

10 Mayıs 2011 Salı

Ubuntu 11.04'te Unity Launcher boyutunu değiştirme

Normalde ilk Unity Launcher boyutu aşağıdaki gibidir:

Bunun boyutlarını değiştirmek isteyebiliriz. Bunun için önce "compizconfig-settings-manager" yüklenmesi gereklmektedir. Bunun için terminalde aşağıdaki kodu yazmamız yeterli olacaktır:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager













9 Mayıs 2011 Pazartesi

En çılgın 10 programlama dili!

 En çılgın 10 'ezoterik' programlama dili!


'Ezoterik Programlama Dilleri' olarak adlandırılan bu en çılgın programlama dilleri, genellikle dilin sınırlarını test etmek, ilginç fikirleri denemek veya sadece bir şaka amaçlı tasarlanmıştır. Bu dilleri gerçek hayattaki programlamaya adapte etmek üzere herhangi bir çalışma genellikle yoktur ve sadece hackerler arasında popülerdir.

Kullanımı genellikle pek kolay olmayan bu dillerin amacı geleneksel programlama dilinde bulunan özellikleri değiştirmek, ancak dilin 'Turing' niteliğini korumaktır. Bu tür şaşırtıcı olduğu kadar garip birçok dil mevcut. Bu dillerin internette kendine ait çok büyük olmasa da bir geliştirici ve tartışmacı topluluğu mevcut. Makalemizde en çılgın 10 ezoterik programlama dilini bir araya getirdik.