25 Eylül 2012 Salı

jQuery Plugin'i yazma



jQuery, hemen hemen bütün browserlar (tarayıcı) üzerinde çalışan bir JavaScript kütüphanesidir. Bu kütüphane; kod yazma sürecini azaltma, hemen hemen tüm tarayıcılarla uyumlu olma gibi faydalarının yanı sıra kullanıcılara kendi plugin’lerini (eklenti) geliştirme olanağı da sağlar.

Yazılan pluginlerin dosya ismi de genellikle “jquery.plugin_ismi.js” şeklinde olur. Bu plugini kullanabilmek için web sayfasına (html, asp, aspx, jsp vb.) ilk önce jQuery kütüphanesi eklenmeli daha sonra da yazılmış olan ve yukarıdaki gibi isimlendirilerek kaydedilmiş olan plugin’in JavaScript dosyası eklenmelidir.

jQuery’de plugin yazılabilmesi için “jQuery.fn” nesnesine bir property eklenmesi gerekmektedir. Eklenen bu property’nin ismi aynı zamanda pluginin ismi de olacaktır.
Bir jQuery plugin şablonu aşağıdaki gibidir:


(function ($) {
    $.fn.plugin_ismi = function () {

        //Plugin kodları

    }
})(jQuery);


Bu jQuery plugini birden fazla HTML elementine de uygulanabilir. Bunun şablonu da aşağıdaki gibidir:

(function ($) {
    $.fn.highlight = function () {
        this.each(function () {

                //Plugin kodları

        });
    }
})(jQuery);

Bunu bir örnek ile anlatmak istersek: Örneğin; üzerine gelince yazının arka plan rengini ve yazının rengini değiştiren bir plugin tasarlayalım.
Bu plugin yazılara uygulanacağından, bazı parçalarına uygulanıp bazı parçalarına uygulanmamak istenebilir. Birden fazla elemente uygulanma ihtimali olduğundan yukarıdaki ikinci şablona göre pluginimizi yazacağız.

(function ($) {
    $.fn.highlight = function () {
        this.each(function () {
            $(this).hover(function () {
                $(this).attr("style", "background-color: Yellow; color: Red;");
            }, function () {
                $(this).removeAttr("style");
            });
        });
    }
})(jQuery);

Bu kod “jquery.highlight.js” ismiyle kaydedilir. Daha sonra web sayfasında “head” tagları içine jQuery kütüphanesi ve yazılan plugin eklenir:

    <script src="Scripts/jquery-1.8.2.js" type="text/javascript"></script>
    <script src="Scripts/jquery.highlight.js" type="text/javascript"></script>

Bu plugin, “lblTest” class’ına sahip bütün elementlere aşağıdaki gibi uygulanır:

$(document).ready(function () {
    $(".lblTest").highlight();
});

Sonuç olarak tüm html kodu aşağıdaki gibidir:

<html>
<head>
    <title>test2</title>
    <script src="Scripts/jquery-1.8.2.js" type="text/javascript"></script>
    <script src="Scripts/jquery.highlight.js" type="text/javascript"></script>
    <script type="text/javascript">
        $(document).ready(function () {
            $(".lblTest").highlight();
        });
    </script>
</head>
<body>
        <label class="lblTest">
            Eyüp</label>
        <label class="lblTest">
            DALAN</label>
</body>
</html>

Mouse hover'dan önce
 
Mouse hover'dan sonra



28 Ağustos 2012 Salı

Eclipse IDE ADT (Android Development Tools) plugin kurulumu

1. Gerekli dosyaların indirilmesi

Android mobil işletim sistemli cihazlara yazılım geliştirebilmek için bilgisayarımızda Android SDK’nın kurulu olması gerekmektedir. Yazılım geliştirme ortamı (IDE) olarak ise genellikle Eclipse IDE kullanılır. Kullanılan programlama dili ise genellikle Java’dır. Bunun yanında Corona SDK kullanılarak Lua isimli programlama dili kullanılarak veya yine Android SDK ile Phyton programlama dili kullanılarak yazılım geliştirmek de mümkündür. Android SDK, Android işletim sisteminin resmi sitesinden (http://developer.android.com/sdk/index.html) indirilebilir. Bu linkteki sayfa açıldığında aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir: 
Buradan işletim sistemimize uygun Android SDK indirilip kurulabilir. Buradan indirilen SDK Windows versiyonu dışında sıkıştırılmış bir dosyadır. (.zip veya .tar.gz gibi) İndirilen bu sıkıştırılmış dosya uygun bir yere açılır. Bu dosyanın nereye açıldığı önemlidir. Çünkü daha sonra Eclipse IDE üzerinde ayarlamalar yapılırken bulunduğu dizin kullanılacaktır. Windows’ta ise indirilen SDK bir .exe dosyasıdır. Dolayısıyla bu dosya kullanılarak SDK kurulumu yapılır. Burada da nereye kurulduğu aynı sebeple önemlidir.
Android işletim sistemi için yazılım geliştirirken genellikle Eclipse IDE kullanılır. Eclipse IDE, Eclipse’in sitesinden indirilebilir. (http://www.eclipse.org/downloads/)
Yine bu sitede de işletim sitemine göre tercih yapılarak Eclipse IDE indirilebilir. (Eclipse Classic versiyonunun indirilmesi tavsiye edilir.) İndirilen dosya yine bir sıkıştırılmış dosyadır. Dosya uygun bir yere açılır. İçindeki "eclipse" isimli dosya tıklanarak IDE kullanılmaya başlanabilir.

2. Eclipse üzerine ADT Plugin’i kurulumu


·    Eclipse IDE çalıştırılır. Üstteki menülerden "Help > Install New Software..." seçilir.

Açılan pencereden sağ taraftaki "Add" butonuna tıklanır.

Gelen pencerede "Name" kısmına "ADT Plugin", "Location" kısmına da "https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/" yazılarak "OK" butonuna tıklanır.

Gelen pencerede, uygun yazılımların bulunması beklenir. Gelen yazılımların hepsi seçilerek "Next" butonuna tıklanır.


Daha sonraki ekranlarda aşağıdaki gibi gerekli izinler verilerek plugin’in kurulum aşamasına geçilir.


Tüm bu onaylar verilip "Finish" butonuna tıklandığı zaman gerekli dosyalar internetten indirilmeye ve kurulmaya başlanır.


Kurulum sırasında aşağıdaki gibi uyarılar alınabilir. Bunlar da "OK" butonu tıklanarak geçilir.

Kurulum tamamlandığında Eclipse IDE’nin yeniden başlatılması gerektiğine dair bir uyarı görüntülenir. Burada da "Yes" tıklanarak Eclipse yeniden başlatılır.

Eclipse yeniden başlatıldığında aşağıdaki gibi bir ekran gelir:

Buradaki ekrandan "Use existing SDKs" seçilerek daha önceden indirmiş olduğumuz Android SDK’nın bulunduğu dizin seçilir.

Buradaki ekran gelmezse veya burada bir hata yapılırsa aynı işlem "Windows>Preferences" yolu izlenerek (MacOS’ta "Eclipse>Preferences") aşağıdaki gibi yapılabilir:

İlk olarak açılan ekranda "SDK Location" kısmında, en sağda bulunan "Browse" tıklanır.

Gelen pencerede, daha önceden çıkarmış olduğumuz "Android SDK"nın dizini seçilir ve "Open" tıklanır.

Bu adımdan sonra Android SDK’nın bazı paketlerinin güncellenmesi, eksik paketlerin kurulabilmesi için aşağıdaki gibi bir ekran gelir.

Burada "Install 7 packages" butonu tıklanır ve paketlerin kurulumu başlar. (Daha fazla seçili paket varsa veya daha az seçili paket varsa "7" rakamı değişecektir.)

Bu kurulumlar da tamamlandıktan sonra Eclipse üzerinde proje geliştirilmeye başlanılabilir.

3. Android Sanal Cihaz Oluşturma

Eclipse üzerinde yazdığımız kodları, oluşturduğumuz projeleri test edebilmemiz için bir cihaza ihtiyaç vardır. Bu testleri gerçek bir cihaz üzerinde test etmeye kalkarsak, bu cihazlara zarar verebileceğimizden oldukça büyük masraflarla karşılaşabiliriz. Bunun için bilgisayar üzerinde sanal cihazlar (virtual devices, virtual machines, emulators)  oluşturulur. Android SDK çeşitli android sanal cihazları oluşturmaya olanak sağlar. Bu Eclipse üzerinde de, ADT aracılığı ile yapılabilir.

Bunun için Eclipse’te sol üst köşedeki aşağıdaki buton tıklanır:

Burada aşağıdaki pencere açılır:
Burada bilgisayarımızda kurulu olan sanal cihazlar listelenmektedir. Sağ üstteki "New" butonu tıklanarak yeni sanal cihaz oluşturulabilir:

Bu aşamadan sonra gelen pencerede, yazacağımız programa göre özelleştirebileceğimiz, gerekli özellikler ekleyebileceğimiz sanal cihaz oluşturma ekranı gelir.



Burada "Name" kısmında sanal cihazımıza vereceğimiz isim girilir. "Target" kısmında hangi Android sürümünde cihaz üretileceği seçilir. Özel bir donanım üzerine yazılım geliştiriliyorsa "Hardware" kısmında "New" butonu tıklanarak eklenebilir. Bu ve bunun gibi özellikler eklenerek cihaz daha da özelleştirilebilir. "Create AVD" tıklanarak sanal cihaz oluşturulur.

Sanal Android cihaz oluşturulduktan sonra "Android Virtual Device Manager" ekranında oluşturulan sanal cihaz görülebilir. Bu cihazı test etmek için, bu cihaz seçildikten sonra sağ tarafta bununla ilgili bazı butonların aktif hale geldiği görülür. Buradaki "Start" butonuna tıklanarak sanal cihaz başlatılabilir.






Sanal Android cihazı da oluşturulduktan sonra Eclipse’te proje geliştirilip bu cihaz üzerinde test edilmeye başlanılabilir.
     Buradaki kurlumda yapılanlar Windows veya Linux (Ubuntu, Pardus vb.)  üzerinde yapılan kurulumlarda da geçerlidir.